2012. május 25., péntek

Első fondantos tortám


Ezt a tortát a lányom, Bogi 3. születésnapjára készítettem el:



Az egyszerűség kedvéért, mivel már így is túl nagy fába vágtam a fejszémet, bolti piskótalapot használtam, abból is kettő háromszeletes kakaósat. Az egyiket tortaformával kisebb kör alakúra szúrtam ki, ebből lett a felső része.
A piskótákat egyszerű puncs ízű pudinggal töltöttem meg.
Valahol azt olvastam, hogy a fondant jobban ráköt a piskótára, ha a piskótát megkenjük lekvárral. Csakhogy az elkerülte a figyelmemet, hogy hagyni kellett volna megszáradni, így a fondant szépen lecsúszott a tortáról..., mint ahogy a képen is látszik, kissé szétnyílt.. De annyira nem keseredtem el, első próbálkozásnak teljesen tökéletes lett! :D

Házi fondant

Hozzávalók:
1 ek zselatin
6 ek víz
1 ek margarin
2 ek méz
porcukor, amennyit felvesz (kb 500 g)
kb. 2 ek étkezési keményítőpor

A zselatint vízgőz felett a vízben felolvasztjuk, majd beletesszük a mézet és a margarint. Beleöntjük az átszitált porcukorba, elkezdjük elkeverni. Ha túl folyós, mehet még bele porcukor, majd a keményítő. Végül már margarinos kézzel gyúrjuk készre, míg sima felületű lesz. Mikor kész, folpack-ba csomagoljuk és hűtőbe tesszük a felhasználásig.
Akkor majd porcukorral beszórt gyúródeszkán jó vékonyra kinyújtjuk. Én két folpack között nyújtottam, így könnyebben tudtam átvarázsolni a piskótára.





A születésnapi partyra hivatalosak voltak a húgomék is, három lányukkal, Majával, Hangával és Lilivel, így nekik is készült meglepetés: a torta tetején csücsülő/fekvő állatok, egy cica, egy kutyus és egy zsiráf.
A királylány természetesen az ünnepelté, Bogié lett.

A díszeket fehér marcipánmasszából készítettem el, Dr. Oetker cukormázzal rajzoltam a mintákat, szemeket, szájakat és a tortán lévő kis virágokat is.








Dicséretként valami olyasmit kaptam, hogy az egyik neves cukrászda is biztosan kíváncsi lenne a receptre... :P Nagyon fini lett! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése