Ezt a tortát a
lányom, Bogi 3. születésnapjára készítettem el:
Az egyszerűség kedvéért, mivel már így is túl nagy fába
vágtam a fejszémet, bolti piskótalapot használtam, abból is kettő háromszeletes
kakaósat. Az egyiket tortaformával kisebb kör alakúra szúrtam ki, ebből lett a
felső része.
A piskótákat egyszerű puncs ízű pudinggal töltöttem meg.
Valahol azt olvastam, hogy a fondant jobban ráköt a
piskótára, ha a piskótát megkenjük lekvárral. Csakhogy az elkerülte a
figyelmemet, hogy hagyni kellett volna megszáradni, így a fondant szépen
lecsúszott a tortáról..., mint ahogy a képen is látszik, kissé szétnyílt.. De
annyira nem keseredtem el, első próbálkozásnak teljesen tökéletes lett! :D
Házi fondant
Hozzávalók:
1 ek zselatin
6 ek víz
1 ek margarin
2 ek méz
porcukor, amennyit felvesz (kb 500 g )
kb. 2 ek étkezési keményítőpor
A zselatint vízgőz felett a vízben felolvasztjuk, majd
beletesszük a mézet és a margarint. Beleöntjük az átszitált porcukorba,
elkezdjük elkeverni. Ha túl folyós, mehet még bele porcukor, majd a keményítő.
Végül már margarinos kézzel gyúrjuk készre, míg sima felületű lesz. Mikor kész,
folpack-ba csomagoljuk és hűtőbe tesszük a felhasználásig.
Akkor majd porcukorral beszórt gyúródeszkán jó vékonyra
kinyújtjuk. Én két folpack között nyújtottam, így könnyebben tudtam
átvarázsolni a piskótára.
A születésnapi partyra hivatalosak voltak a húgomék is,
három lányukkal, Majával, Hangával és Lilivel, így nekik is készült meglepetés:
a torta tetején csücsülő/fekvő állatok, egy cica, egy kutyus és egy zsiráf.
A királylány természetesen az ünnepelté, Bogié lett.
A díszeket fehér marcipánmasszából készítettem el, Dr.
Oetker cukormázzal rajzoltam a mintákat, szemeket, szájakat és a tortán lévő
kis virágokat is.
Dicséretként valami olyasmit kaptam, hogy az egyik neves
cukrászda is biztosan kíváncsi lenne a receptre... :P Nagyon fini lett! :D