2012. június 1., péntek

Bárányleves

Nálunk a családba az apósom vezette be a bárányhúst, mivel sokat jár Bécsben a munkája miatt. Az ottani piacon friss fiatal bárány húsát lehet kapni, mindig hoz és mindenféle jót főz/süt nekünk belőle. Ez a leves náluk készült, ez volt az első próbálkozásom a báránnyal és elég jól sikerült! :D


Hozzávalók:
pár darab báránylapocka és bárány nyak felszeletelve
leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, parázsburgonya, petrezselyem, hagyma, paradicsom)
marhahúsleves kocka (sajnos épp nem volt otthon, így tyúkhúsleves kockával, sóval és vegetával helyettesítettük)


A megmosott húst bő vízben feltettem főni, a megjelenő habot lekanalaztam a tetejéről.  Közben a zöldségeket megtisztítottam és felvágtam. A petrezselymet felaprítottam. Mikor a husik megpuhultak, ami nekem igénybevett kb két órát, belezuttyantottam a zöldséget, hozzá a leveskockát, némi sót és vegetát és készre főztem.


Ennyi, egyszerű és nagyszerű! :D





Marcipános sárgabarack lekváros tortácska


Ez a torta az apósom születésnapjára készült, enyhén édesszájú.. :D

Sütöttem egy 6 tojásos vizes piskótát, kakaóporral.

Hozzávalók:
4 egész tojás
25dkg porcukor
2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
20dkg liszt
8 kanál víz
1 késhegynyi szódabikarbóna

A tojássárgákat 20dkg cukorral és 4 evőkanál vízzel 20-30 percig folyamatosan keverjük (én picit csaltam és kb 5 percig vertem a legmagasabb fokozaton a gépi mixerrel). A kakaóport is hozzákevertem. A tojásfehérjékhez hozzáadjuk a 4 kanál vizet, keményre verjük és 5dkg cukorral tovább verjük. A liszt felét, amiben a szódabikarbónát elvegyítettük, hozzákeverjük a tojássárgához, hozzáadjuk a hab felét, azután a többi liszttel és a fennmaradt habbal könnyedén elkeverjük. Kivajazott, kilisztezett csatos tortaformában megsütöttem. Hústűpróbát alkalmaztam, így 180-200 fokon kb fél órát sült.



Mikor kihűlt, háromba vágtam, mindkét rétegbe tettem olvasztott csokoládét (kis vajjal kikevertem) és sárgabaracklekvárt (amelyet mi tettünk el még tavaly).




Kb 20dkg szobahőmérsékletű margarint kikevertem annyi porcukorral, hogy kenhető sűrűségű legyen, majd lekentem vele a tortát, hogy majd a marcipán tökéletesen illeszkedjen rá. Ezt a trükköt egy kedves ismerősöm osztotta meg velem épp tegnap. :D



Majd beraktam a mélyhűtőbe csücsülni egy időre, míg a máz szépen ráköt a tetejére és az oldalára.
Mikor ez elkészült, kinyújtottam a bolti marcipánt jó vékonyra és ügyesen ráborítottam a tortácskámra.



Dr. 5keres cukormázzal díszítettem.




A torta nagy sikert aratott, még kicsi mindig van belőle, de már nem sokáig! :D