2013. március 30., szombat

Első fonott kalácsom

Ezt a receptet egy kedves ismerősömtől kaptam, elhittem Neki, hogy nagyon jó kalács készül belőle és nem is csalódtam benne! :D



Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 cs instant élesztő (Dr. Oetker 7 g, megfelel 25 g friss élesztőnek)
1 cs vaníliás cukor
1 tk cukor
1 tk só
2 db egész tojás
7 dkg Rama margarin
4 dl tej

A hozzávalókat úgy, ahogy van jól összedolgoztam, a tejet kicsit langyosan adtam hozzá, végül egy jó ragadós, könnyű tésztát kaptam.

A tetejét megszórtam pici liszttel és konyharuhával letakarva kb fél órát meleg helyen kelesztettem.
Ezzel az instant élesztővel sem kelt sokkal nagyobbra, de a végeredmény ugyanolyan jó lett, mintha frissel dolgoztam volna.

Mikor megkelt, két részre osztottam, lisztezett deszkán simán összefontam, hármas fonással, így két szép fonott tésztácskám lett.

Eddig a sütőt előmelegítettem közepes hőfokra, ami nálam kb 180-190 fok volt.

Egy tepsit kivajaztam, kiliszteztem és ebbe fektettem a tésztákat úgy, hogy egy összehajtogatott sütőpapírt dugtam kettejük közé, hogy ne ragadjanak össze.

Pont 45 percig sütöttem, 180-190 fokon.



Az illata betöltötte a lakást, még mindig érzem.....


Két csodálatosan puha, szép kalácsot kaptam, alig várom, hogy reggel megkóstoljuk a gyerekekkel! :D



Fahéjas-kakaós koszorúm

Ezt a receptet az internetről egy szuper blogról vettem (http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/fahejas-koszoru/), kötelességemnek érzem, hogy linkeljem.
Eredetileg a receptben csak fahéjat használ ízesítésnek és friss élesztőt ír, én kakaóval töltöttem, fahéjjal szórtam be kívül és élesztőport használtam. Ennyit változtattam rajta.



Hogy a recept itt is meglegyen, írom:

Hozzávalók

A tésztához:

40 dkg liszt
1 csipet só
125 ml langyos tej
2,5 dkg élesztőnek megfelelő mennyiségű por (ez a Budafok szárított élesztőből 1 + 1/4  tasak volt, 1 tasak szárított élesztő (7 grammos) 20 gramm friss élesztőnek felel meg)
15 dkg olvasztott Rama margarin
1 db tojás sárgája
1 ek cukor

A töltelékhez:
5 dkg Rama margarin olvasztva
4 ek cukor
2 ek keserű kakaópor

A szóráshoz a tetejére:
2 ek cukor
2 tk fahéj
maradék olvasztott margarin

Elkészítése
Egy tálba tettem a kimért lisztet, élesztőt, sót, cukrot, olvasztott margarint, tojás sárgáját és tejet, aztán jól összegyúrtam, dagasztottam egy ideig, amíg jó puha tésztát nem kaptam.
Ezután konyharuhával lefedve meleg helyen kelesztettem kb 1 órát, de nem kelt meg sokkal nagyobbra, szerintem a szárított élesztő miatt.
Ekkor kilisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, megkentem az olvasztott margarinnal, megszórtam a cukor-kakaó keverékkel és szépen felsodortam.
A feltekert csíkot hosszában kettévágtam, majd a két felet háttal egymásnak téve (tehát a vágással kifelé) összesodortam, majd koszorú alakba formáztam és a végeit összenyomkodtam.
Szilikon sütőlapra tettem, addig előmelegítettem a sütőt.



A koszorút megkentem a maradék olvasztott margarinnal és megszórtam a fahéjas cukros keverékkel.
200 fokon kb 40 perc alatt sült szép barnára és ropogósra kívül, belül meg puhára.




Nagyon finom és egyszerű, ajánlom mindenkinek! :D