2013. március 14., csütörtök

Mikrós tortácskák




Hozzávalók:

4 ek tej
4 ek olaj
2 egész tojás
8 ek liszt
5 ek cukor
fél csomag sütőpor
2 ek kakaópor szükség szerint

Elkészítése: 

Először a folyékony hozzávalókat keverem ki kézi habverővel, majd az összekevert száraz alapanyagokat apránként hozzáadagolom és csomómentesre kikeverem.
Vagy kakaóport vagy színezéket teszek bele a végén ízlés szerint.

Egy mikrózható edényt (én műanyag kerek ételhordó-szerű edénybe szoktam, ami 14 cm átmérőjű és kb. 4,5-5 cm magas lesz a kész tészta benne) jól kivajazok és kilisztezek, beleöntöm a tésztát, majd mikróba teszem 5 percre (enyém 700W-os). Mikor lejár, gyors hústűpróbával tesztelem, ha még nem jó, adok neki még fél percet. Utána csukott ajtónál még 1 percig pihentetem.

Ha jól kivajaztam-kiliszteztem a formát, simán kiütögethető belőle a piskóta.

Olyan jó az állaga, hogy én háromba szoktam vágni, kenem lekvárral, csokikrémmel vagy bármivel, ami épp van itthon.

A képeken látható tortácskák házi sárgabarack lekvárral vannak töltve.

A kókuszos piros ételfestékkel készült, a mandulás kakaóporral.

Mindkettőt étcsokoládés bevonóval kentem be, majd került rá a díszítés, a maradék étbevonóval meg becsíkoztam a tetejüket.

A kókuszos tortácska tetején a golyó maradék kókuszreszelékből és bevonóból lett gyúrva, megszilárdulva nagyon ízletes volt.

Csináljátok meg ezeket így vagy más variációkban! Nem fogtok csalódni! :D

Gyömbéres chilis saláta






Hozzávalók (minden ízlés szerinti mennyiségben):

jégsaláta (tépkedve)
uborka (reszelve)
paradicsom (vékonyra vágva)
lilahagyma és póréhagyma (aprítva)
őrölt gyömbér (ízlés szerint, nem kell sok)
tárkonyecet (házi készítésű, épp csak egy kevés)
chilis olaj (házi készítésű, nagyon kevés is elég)
kefír (egy kisebb tálhoz elég egy 2dl-es kefír)


 Elkészítése:

A zöldségeket sóval összekevertem, rászórtam a gyömbért,majd hozzáöntöttem az olajat, és az ecetet, ezekkel is jól elkevertem, én kézzel szoktam, úgy jobban eloszlanak a fűszerek, ízek.

Végül rálocsoltam a kefírt és azzal is elkevertem.

Azonnal fogyasztható, isteni finom!

Medvehagymás fokhagyma krémleves





Hozzávalók:
1 fej fokhagyma
1 marék aprított medvehagyma
3 ek margarin (vagy vaj)
liszt
tej és víz fele-fele arányban

A tetejére:
kenyérkockák

Elkészítése:
A fokhagymát megpucolom, vékony szeletekre vágom, majd olvasztott margarinon kevés vízzel puhára főzöm. Hozzáadom a medvehagymát, azzal tovább főzöm.
Mikor már minden puha megszórom liszttel, pirítom kicsit gyorsan kevergetve, majd felöntöm tejjel és vízzel. A vizet úgy adagolom hozzá, hogy még elég krémes maradjon a leves. Sózom, de kóstolgatni kell, mert kell bele rendesen, hogy jól kihozza a fokhagyma ízét.

Mikor kész, összeturmixolom.

A kenyérkockákat kevés olajon serpenyőben megpirítom és a leves tetejére szórom.