Nyáron a rádióban hallottuk ezt a receptet, amit később ki is próbáltunk és azóta már többször megfőztünk, mert valami fantasztikusan finom és magyaros étel!!!
A lényege, hogy amilyen súlyú a hús (általában lapocka a legjobb hozzá), nagyjából annyi paradicsom, paprika és hagyma kell hozzá.
Tehát, a hozzávalók:
1,5 kg lapocka (kicsit elmérte a hentes)
1 kg paradicsom
1 kg paprika (édes TV paprika)
1 kg vöröshagyma
kb. 4-5 gerezd fokhagyma
kb. 15 dkg zsírszalonna
só, bors, őrölt kömény, majoránna
kevés víz
pirospaprika
Elkészítése:
Először előkészítem a hozzávalókat, körülbelül egy óra alatt lehártyázom, leinazom a lapockát és apró kockákra vágom. Majd jön a szalonna, ugyancsak apró kockákra, a hagymák, ezeket már nem kell olyan apróra vágni.
Vettem elő egy magas falú öntöttvas serpenyőt, abba beszórtam a szalonnát és lassú tűzön elkezdtem kiolvasztani. Még mielőtt elégett volna, hozzáadtam a hagymát, jól elkevertem és továbbra is lassú tűzön üvegesre pároltam.
Ezalatt megtisztítottam a paradicsomot, paprikát, az utóbbit nem túl kicsire felvágtam, a paradicsomokat meg jól nyakon öntöttem felforralt vízzel, hogy le tudjam húzni a héjukat. Így nem lesznek zavaró cérnaszerű izék a kész pörköltben. Mikor meghámoztam, azt is felvágtam. Nem kell túl kicsire vágni ezeket a zöldségeket, úgyis teljesen szétfőnek, mire a hús megpuhul.
Amikor a hagyma kész lett, belezuttyantottam a husikát, magas lángon fehéredésig pirítottam, majd megszórtam pirospaprikával és kis vízzel felöntöttem, hogy ne keseredjen meg a paprika. Így rotyogott egy darabig, majd hozzáadtam a paprikát és paradicsomot is, aztán mentek bele a fűszerek, ízlés szerint, só, majoránna, bors és az őrölt kömény. Összekevertem és lefedve, közepes lángon főztem körülbelül egy-másfél órát.
Még mielőtt elkészült volna, belereszeltem a fokhagymákat és azzal együtt készre főztem.
Biztosan hihetetlen, de egyszer sem kóstoltam meg és a végére tökéletes lett az íze!
Nem kellett semmit sem utánafűszerezni. :D
Aki tud, az tud... :P
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése